Upozorili na neravnopravnost žena

Povodom Međunarodnog dana žena, Laburisti Karlovačke županije poklanjali su danas ženama cvijeće i osmijeh na lice, te su se prisjetile kako se nekad puno više držalo do tog dana i općenito do njihovih prava.

Bile su zaposlene, radnice, i živjele su dostojno čovjeka. Danas su žene izuzetno diskriminirane kod zapošljavanja, a posebno je to vidljivo kod populacije žena u fertilnoj dobi. 35 % trudnica ne dobije produžetak ugovora o radu, 16 % ih se degradira, a žene moraju birati između karijere i majčinstva, odnosno manjeg broja djece.

Samim tim se pogoršava i demografska slika, kako naše karlovačke županije, tako i čitave Hrvatske. Populistička mjera od 1000 eura koja je bila aktualna u predizbornim obećanjima je potpuno isprazna, jer djetetu je to jedva dovoljno za opremu, a gdje je još vrtić, školovanje, obrazovanje i sve ostalo.

Umjesto da se ženama omogućilo da ih poslodavac ne smije trudne odbaciti kao suvišan teret i poslati na burzu rada, da se omogućilo da se nakon poroda vrate na svoje radno mjesto, da se ponudilo kraće radno vrijeme kako bi mogle dojiti svoju djecu, da se osiguralo mjesto u vrtiću i omogućilo besplatne udžbenike, te barem jedan obrok u školama, i slične mjere, demografska slika Hrvatske danas bi izgledala puno optimističnije, nego ova žalost i bijeda danas. 

Kako bismo promijenili tu negativnu sliku u pozitivnu, mora se u prvom redu povezati nekoliko ministarstava, osigurati olakšice koje bi pomogle ženama da omoguće svojoj djeci i obitelji život dostojan čovjeka, te kroz davanje određene sigurnosti, više obitelji bi se odlučilo imati još djece. Novaca ima, samo treba racionalno rasporediti novac koji građani uplaćuju u proračun.

Naše društvo mora shvatiti da je žena ta koja je roditeljica, odgojiteljica, ona koja donosi novi život, i okuplja obitelj. Iz tog razloga žene zaslužuju posebnu pažnju. Zato ih danas zagrlite, dajte im poljubac ili cvjetak i poželite sretan Dan žena.

Snježana Kirinić

Objavljeno u Obavijesti. Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload