Pritisak na prijavljivače nije opcija

Šokirana jučerašnjim novinskim natpisima u kojima sam saznala za privođenje Domagoja Švegara, ne mogu se oteti dojmu da svjedočimo pokušaju zatiranja mehanizama civilnog društva, koji na sreću građana, a dobrim dijelom zaslugom gospodina Švegara i građanskih inicijativa, u posljednjih nekoliko godina sve bolje funkcioniraju u Karlovcu. Ovim putem oštro osuđujem taj čin za kojeg sam uvjerena da je politički instruiran i iniciran.

Domagoj Švegar (Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Sramotno je vršenje ovakvih pritisaka na pojedince i udruge, koji su posvetili vlastitu energiju i vrijeme kako bi pomogli običnom čovjeku, ali i gradu i građanima općenito. Kaznena prijava protiv Švegara je vrlo upitna, jer on nije odvjetnik, i ne mora znati pojedinosti kazneno-procesnog prava. On je reagirao onako kako bi svaki građanin trebao učiniti, prijaviti sumnju u kriminalne radnje, a onda nadležne službe imaju odraditi svoj posao i reći, da našli smo da je prekršen zakon, ili ne nismo našli ništa. Činjenica je da je Državni inspektorat utvrdio da je Toplana protuzakonito predala osobne podatke građana Gradskoj toplani, a također je činjenica da je ta ista institucija pred Prekršajnim sudom u Karlovcu podigla 19 optužnih prijedloga protiv Gradske toplane, prema tome „sapienti sat“ (pametnome dosta).

Kako je borba za običnog čovjeka i radnika cilj kojem težim, ovime kao gradska vijećnica  javno izražavam podršku gospodinu Švegaru i svakome tko ulaže vlastite napore ka ostvarenju cilja postizanja kvalitetnijeg i naprednijeg društva. Nadam da će ovaj sramotni atak na ljudska prava i slobode ostati izoliran slučaj jer ipak težimo životu u demokratskom i uljuđenom društvu. Bilo kakva vrsta pritiska na građane koji prijavljuju kriminal nije prihvatljiva opcija.

Snježana Kirinić
Gradska vijećnica Grada Karlovca

Također i na:  http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/5-7-2013/pritisak-na-prijavljivace-nije-opcija#

Objavljeno u Obavijesti. Spremite permalink.

One Response to Pritisak na prijavljivače nije opcija

  1. PERO VIŠEK says:

    Ne gtreba se čuditi. Stvarno se potvrđujemo kao LIJEPA NAŠA ali čudna. Hoćete nekoga zaštiti od nasilnika, jasno silom, kazna sigurno slijedi. Pitanje je kako će nasilnik proći, jer on je zaštićen. Nebi bilo čudno da prođe sa manjom kaznom od dobrog čovjeka koji hoće pomoći.
    DRŽAVA hoće od nas svih načiniti doušnike. Prijavi za račun, eto nagrade, prijavi za krivo odbačeno smeće, još nema nagrada, ali poznavajuće naše mudre voditelje države biti će uskoro.
    Ono što oni hoće je da nas među sobom zavade, da susjed špijunira susjeda, da nitko nikom neće/ne smije nekažnjeno pomagati. U kuda idemo?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload