Karlovački laburisti nezadovoljni proračunom

Podružnica Hrvatskih laburista – Stranke rada Karlovačke županije danas je organizirala konferenciju za medije tema koje je bila 6. sjednica karlovačkog Gradskog vijeća, odnosno jučer usvojeni gradski proračun za 2014. godinu.

Predsjednica Podružnice Snježana Kirinić istaknula je kako su Hrvatski laburisti bili protiv proračuna zbog, kako kaže, nepravičnosti i bezobrazluka jer su socijali sredstva smanjena, a Gradskoj su upravi povećane plaće, podijeljene su nagrade te se uhljebljuju novi ljudi. Dodala je kako socijalni paketi koje obitelji dobiju nisu dovoljni za cijeli mjesec.

– Bojim se da politika vodstva Grada ostaje ista – imam većinu, mogu što hoću. Smatram da bi, što se tiče same strategije vođenja grada i razvoja, trebalo napraviti jedan konsenzus od deset stvari koje će napraviti bilo tko na vlasti. Dakle, da se točno dogovori što i kako ćemo raditi, pa da se konačno ovaj grad počne razvijati, a ne da izgleda isto kao što izgleda zadnjih 15 godina. Sama strategija koju su nam predstavili je napravljena poput popisa lijepih želja jer niti nakon toliko godina cjelovitog popisa gradske imovine nema, a ako Grad ne zna što ima, kako uopće može planirati bilo što i bilo kakav razvoj, izjavila je Kirinić.

Dodala je kako se EU fondovi nedovoljno koriste, iako ima zaposlenih ljudi koji bi već trebali imati odavno pripremljene projekte. Ističe kako Grad tek sad razmišlja što će, a novac propada. Dodaje kako su različite mogućnosti grada prvenstvo na turističkoj ponudi, no i tu postoji slaba zainteresiranost da se ta ponuda iskoristi, osobito kod starih objekata.

– Ono što zamjeram vodstvu Grada je novac koji se izbacuje kroz prozor na način da se potroši na stvari s kojima se na kraju ništa ne dogodi, poput bazena koji su nas koštali osam milijuna kuna samo studije te kamp 11 milijuna kuna, razni sudski procesi koji su još odnijeli koji milijun, reflektori od 4,6 milijuna kuna i tako dalje, što meni govori da novca ima, ali je nažalost krivo uložen, nepravedno raspoređen ili zbog gluposti izgubljen, dodala je Kirinić.

Kirinić smatra da bi se Veleučilištu u Karlovcu trebalo dati puno više novaca jer je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u razvoj. Predlaže da se dogovori suradnja kako bi se osnovao Odjel informatičkih znanosti ili slično, jer je to tražena struka.

– Razgovarali smo i o nalazima revizije. Dali su uvjetno mišljenje i naveli su nekoliko razloga. To je rascjepkavanje stavki o javnoj nabavi. Naravno takvih stavki kojima se izbjegava javna nabava u proračunu ima jako puno i na Odboru za financije često upozorim na to, no nažalost politiku vodi onaj koji ima većinu. Revizija je zamjerila i to što je nedovoljna pripremljenost za projekte, što je činjenica. Također, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te nedostatak ugovora Nogometnog kluba o nabavi iz kojeg bi bila vidljiva vrijednost nabavljenog sustava rasvjete, istaknula je Kirinić.

Dotaknula se i amandmana na proračun kojeg je podnio HSS da se oduzme dio sredstava Hrvatskom radio Karlovcu i dodjeli Karlovačkom tjedniku.

– To je apsurdno. Ne znam tko se toga sjetio. To je bilo jako ružno. Obzirom da Hrvatski radio Karlovac ulaže sve snage koje može i ima kako bi opstao. Tako da smatram da su takvi zahtjevi nerazumni i nepotrebni. Pogotovo zato što Radio Karlovac posluje dobro, naglasila je Kirinić.

Izvor: http://www.hrk.hr/clanak.asp?VijestiId=10691

Oštre riječi u Vijeću – Snježana Kirinić gradskim čelnicima: Ukidate sirotinji! Stegnite sebi remen, paraziti jedni!

Podigli ste plaće, uhljebili nove ljude, a sirotinji ukinuli! Stegnite sebi remen, paraziti jedni, poručila je Snježana Kirinić (Hrvatski laburisti) na današnjem aktualcu Gradskog vijeća.

>> Audio snimka

Ocijenila je da se u gradskom proračunu štedi na najnezaštićenijim stanovnicima, pa tako primjerice, daje paket pomoći od 4 kg brašna, 1 kg šećera, 2 l ulja, 2 kg riže, 2 kg tjestenine, 5 juha, 3 konzerve ribe, 3 paštete i 3 mesna doručka.

– Je li to za jednu osobu ili za jednu obitelj? Kako da četveročlana obitelj od ovog preživi mjesec dana, pitala je Kirinić, ostavivši košaru s toliko namirnica pored govornice, da se vidi koliko je to hrane.

Odgovarajući joj na pitanje, gradonačelnik Damir Jelić rekao je da i sam razmišlja može li se pomoći više onima kojima je potrebno.

– Grad je jedan posto ispod prosjeka Hrvatske, a dajemo više nego duplo od onoga što država propisuje da bi trebalo dati. Ali, u ovom socijalnom dijelu nikad nije dovoljno, potpuno razumijem Vaše promišljanje, čak se i s njim slažem, rekao je Jelić.

– Tko nije bio gladan, ne zna kako je to! Iskusila sam to na vlastitoj koži i zato znam kako je. Zahtijevam da se dio za socijalu poveća, da kome god je potrebno! Ne da se povećavaju plaće, nego socijala, ustrajala je Kirinić.

Hoće li njen apel vijećnici poslušati, pa povećati izdavanja za socijalni program, vidjet će se kod usvajanja Proračuna za 2014. To je treća od 43 točke dnevnog reda današnje, posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća.

Za razliku od kolega iz Županijske skupštine, gradski vijećnici na njoj nisu odustali od Aktualnog sata, a domjenak će imati u Maloj vijećnici.

Izvor: http://kaportal.hr/kirinic-celnicima-stegnite-sebi-remen-paraziti

Objavljeno u Ogranci. Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload