KARLOVAC Na aktualnom satu o problematici otpada

Na 5. sjednici Gradskog vijeća grada Karlovca, održanoj 3. prosinca 2013. gradska vijećnica iz redova Hrvatskih laburista Snježana Kirinić postavila je sljedeća pitanja:

1) Grad se upisivao bez znanja vlasnika na privatne nekretnine i prodavao ih. Tko je odgovoran za te postupke i kako se oni rješavaju, obzirom da grad zbog sudskih postupaka proizašlih iz tih situacija čini štetu građanima, a nekretnine propadaju? Kao jedan od sporova spomenula je i onaj vezan uz hotel Central.

>> Audio snimka postavljenih pitanja

2) Rješava li se pitanje reciklažnih dvorišta, obzirom na predstojeći obvezujući zakon o odvajanju otpada?

3) Imate li plan kako ćete provesti odvajanje otpada na području županije, obzirom da građani ne znaju kako pravilno odvajati razne vrste otpada, niti imaju dovoljno informacija o tome?

U nastavku sjednice Kirinić je dala i nekoliko prijedloga.

1) Pod točkom rasprave o ruralnom razvoju i poljoprivrede, dala jeprijedlog da se pokrene projekt – Kupujmo lokalno. Znači, da mala poljoprivredna gospodarstva dobiju olakšice kako bi svoje proizvode mogli redovito plasirati na lokalno tržište, opskrbljujući ga zdravom hranom koja bi svakako bila bolja od uvezene. Time bi profitirali i građani i OPG-i.

2) Glede odvajanja otpada: Tražila je da se pokrene projekt kojim bi se prije samog početka primjene zakona o odvajanju otpada, prvo educiralo sve građane na području grada i županije, na način da dobiju letke sa svim informacijama kako se otpad pravilno odvaja, da se organiziraju javne tribine, uključivši i sredstva javnog priopćavanja, kao i da tvrtka koja se bavi proizvodnjom plastike (u našoj županiji), u dogovoru sa gradskim poduzećem Čistoća napravi plastične kante raznih oblika, sa već ugrađenim odjeljcima i pripadajućim vrećama, kako bi se otpad razvrstavao odmah u kućanstvu i time bi se smanjila mogućnost da građani zbog nepravilno razvrstanog otpada plaćaju visoke kazne. Također i to da se smanji cijena odvoza tako već unaprijed razvrstanog otpada, kako bi se potaklo ljude da što više recikliraju i odvajaju otpad. To ima mnoge prednosti pogotovo kad je u pitanju zaštita okoliša, i smanjivanje golemih planina odlagališta smeća.

Objavljeno u Ogranci. Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload