Kirinić o problemu klizišta u Luki Pokupskoj

U LUCI POKUPSKOJ, ruralnom dijelu Karlovca, članovi desetak obitelji čije su kuće ugrožene zbog obližnjeg klizišta, uz potporu oporbene gradske vijećnice Snježane Kirinić, zatražili su na današnjem prosvjedu od Hrvatskih voda, grada Karlovca i karlovačke Elektre da hitno počnu rješavati taj deset godina stari problem.

Snježana Kirinić (Hrvatski laburisti) zatražila je da lokalne vlasti učine sve kako bi Hrvatske vode i HEP za sanaciju klizišta iza kuće obitelji novinara Željka Peratovića uložile potrebnih milijun kuna, a za sanaciju cijelokupnog klizišta u Luci Pokupskoj još oko četiri milijuna kuna.

Klizište je dugačko 500 metara, a na tri su mjesta krateri od 300-tinjak prostornih metara, od kojih je jedan zašao u cestu te se na 45 centimetara približio strujnom betonskom stupu, koji se zbog toga malo i nagnuo.

Stup i odron, tj. golema rupa u tlu, gdje su još zimus rasla tri velika jasena i agacije, manje od osam metara udaljeni su od kuće Željka Peratovića, a njega, kako je rekao, tješi to što stup visi prema rijeci Kupi, a ne prema njegovoj kući. Budući da se ne poduzimaju potrebne mjere, Željko Peratović, čija je obitelj obnovila imanje s kućom starom 100 godina, sumnja i na moguću korupciju pojedinaca iz Hrvatskih voda i karlovačke Gradske uprave u vezi s ilegalnim šljunčarenjem, o čemu je karlovačkom Općinskom državnom odvjetništvu predao prijavu te priložio fotografije brodova koji su izvlačili šljunak ispod obale Kupe.

Također smatra da na njegov problem godinama nitko ne reagira jer je u svojemu istraživačkom novinarskom radu kritizirao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, a u gradu Karlovcu i u Mjesnom odboru Rečica na vlasti su HDZ-ove koalicije.

Ipak se nada da će “nakon ovog obraćanja javnosti netko uvidjeti da je zadnji čas i za spas ceste kao javnog dobra, a ne samo privatne imovine”.

Njegov susjed Ivica Žužak ustvrdio je kako je teren iza njegove kuće bio uvijek ravan, a sada je pod kutem od 45 stupnjeva i “propada, ruši se u Kupu”, a drugi susjed Ivica Klarić rekao je kako je prije samo nekoliko godina problem bio mali, a sada je to “ozbiljna prijetnja da svi ostanu bez 100 godina stare i dobre makadamske ceste, koja im je jako potrebna jer ih spaja s državnom cestom D 36 prema Karlovcu i Pisarovini”.

Izvor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/pr … rozava-domove/741807.aspx

 

Snježana Kirinić, foto mpix:)Priopćenje Snježane Kirinić

Press konferencija održana 24. travnja, bila je vezana uz temu aktivnih klizišta, a u ovom slučaju konkretno uz klizište u Luci Pokupskoj, koje ugrožava kuću novinara Željka Peratovića.

Upozorila sam također i na niz drugih klizišta koja prijete diljem karlovačke županije, pa i u užem dijelu grada (na Strmcu) i ugrožavaju imovinu i živote ljudi. Većinom se radi o područjima pored rijeka, međutim, to ne znači da te ljude koji tamo žive treba prepustiti na milost i nemilost prirodnim nepogodama, i situacijama u kojima mogu stradati, jer ljudski život nema cijene.

U slučaju klizišta u Luci Pokupskoj je posebno kritično, jer se ono nalazi 5-6 metara od obiteljske kuće, a u neposrednoj blizini nalazi se i stup od struje koji se opasno nagnuo, i prijeti da padne zajedno s pomicanjem klizišta, koje nakon svake veće kiše, odnese još dio zemlje prema rijeci Kupi. Uza klizište nalazi se i nerazvrstana makadamska cesta, koja je u vlasništvu grada, tj. radi se o gradskoj imovini, a samo klizište spada u ingerenciju Hrvatskih voda koje su dužne sanirati to područje kako ne bi došlo do krajnje opasne situacije, a to je da kuća gospodina Peratovića otplovi u Kupu.

Kao gradska vijećnica smatrala sam da se mora vrlo brzo reagirati (gospodin Peratović je zatražio pomoć radi problema s klizištem), i otišla sam kod pročelnice Vesne Ribar, kojoj sam iznijela situaciju, i upozorila da ne čekaju da dođe do potpune štete, jer će to imati puno gore posljedice, pa je važno da reagiraju čim prije. Ovim putem joj zahvaljujem jer je odmah reagirala i izašla na teren već idući dan. Radi se i o situaciji da je u pitanju gradska imovina (cesta) pa ukoliko ju klizište odnese, Grad bi se našao u situaciji da bi bio prisiljen tužiti Hrvatske vode, jer je uništena gradska imovina, i zato jer se nije na vrijeme reagiralo na problem koji na tom prostoru postoji već godinama.

Na sam teren su izlazile i brojne inspekcije, napravljena je studija, ali do dana današnjega klizište je i dalje aktivno i prijeti gubitkom doma jedne obitelji. Duž čitave te ceste se nalazi još nekoliko klizišta koja su počela ugrožavati stanovnike toga kraja, jer samo je pitanje dana kada će i njima klizište doći toliko blizu kuća da će morati strahovati za svoje živote i imovinu. Obzirom da stanovnici Luke Pokupske također kao i svi stanovnici grada Karlovca plaćaju svoje račune i uplaćuju novac u gradski proračun, smatram da se od tog novca barem nešto može napraviti za njih kako bi mirnije spavali, i kako bi se barem dijelom riješio problem.

Ovim putem apeliram i na Hrvatske vode – poduzmite nešto prije nego netko nastrada, jer onda više neće biti isprike ni poštede za nikog od nadležnih ako netko pogine, ili se nekom od ljudi sruši njihov dom.

Snježana Kirinić
Gradska vijećnica

Objavljeno u Obavijesti. Spremite permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Captcha Captcha Reload